Методи оцінки ризиків в інвестиційних проєктах (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
Інвестиційна діяльність у всіх її формах і видах пов'язана з ризиком, ступінь якого зростає з розвитком ринкових відносин в економіці. У сучасних умовах підвищення рівня ризику пов’язане з невизначеністю та швидкою зміною економічної ситуації в країні в цілому та на інвестиційному ринку зокрема, пропозицією об’єктів приватизації для інвестування, появою нових елементів і фінансові елементи, інструменти інвестування та ряд інших факторів. Інвестиційний ризик означає можливість несподіваних фінансових втрат (зменшення прибутку, доходу, втрати капіталу тощо) в умовах невизначеності в умовах інвестиційної діяльності. До основних функцій управління інвестиціями належать: поточне прогнозування та планування діяльності, виявлення джерел ризику, вибір необхідних управлінських рішень для усунення впливу або зменшення негативних факторів, розрахунок економічної доцільності та обґрунтування проекту, забезпечення нормального функціонування в будь-якій ситуації. мінливих умов, прийнятного рівня розрахунку ризику, розробки та впровадження заходів щодо мінімізації виявлених ризиків проекту, прогнозування та моделювання взаємозв'язків між факторами, а також комплексного аналізу. Наявність інвестиційних ризиків зумовлює необхідність управління ними. На сьогоднішній день використовуються різні методи оцінки рівня ризику. Метод управління ризиками - це система прийомів або способів виконання окремих операцій у процесі управління ризиками. Однак головною проблемою є вибір найбільш прийнятного методу оцінки ризику, оскільки кожен метод має свою сферу застосування, а також переваги та недоліки. Основними видами забезпечення ризиків при проектному фінансуванні є: - прямий, який включає безумовну гарантію повної оплати гарантом з надійним фінансовим станом і грошовим забезпеченням; - обмежені, включаючи обмеження за кількістю, часом тощо. Водночас проектне фінансування має ряд проблем, серед яких: недостатній місцевий досвід розробки великих проектів; відсутність кваліфікованих менеджерів для управління даними фізичних осіб-підприємців; відсутність достатніх ресурсів для масштабного фінансування капіталомістких проектів; низька кваліфікація учасників проектного фінансування; відсутність розробленого та законодавчо затвердженого механізму розподілу ризиків між учасниками та інші чинники, що посилюють ризики проекту. Вирішення проблем в сучасних умовах потребує комплексного підходу, що враховує інтереси різних сторін. Його найважливіші складові: посилення ролі державних гарантій у страхуванні проектних ризиків, податкові пільги для механізмів інвестування, розвиток міжбанківського співробітництва у сфері спільного кредитування фізичних осіб-підприємців. У статті досліджено такі питання, як класифікація ризиків в інвестиційних проектах, методи оцінки та мінімізації ризиків в інвестиційних проектах.
Keywords: інвестиція; проект; ризик; фінансування; прогноз; метод; дисперсія; варіація; середньоквадратичне відхилення; оцінка