Green banking та його розвиток в Україні (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
Стаття присвячена аналізу концепції green banking як інструменту сталого розвитку та післявоєнного відновлення економіки України. У дослідженні підкреслюється зростаюча роль «зелених» банківських технологій, таких як кредитування, «зелені» облігації, сек’юритизація активів, а також фінансових інструментів, спрямованих на підтримку екологічних та енергоефективних проєктів. Проаналізовано міжнародний досвід green banking, зокрема успішні приклади Європи, США та Японії, де застосування цих інструментів забезпечило стійке фінансування екологічних ініціатив. У дослідженні висвітлені актуальні проблеми впровадження green banking в Україні, серед яких недостатня обізнаність клієнтів, економічна нестабільність, технологічний розрив та недостатня державна підтримка. Авторами розглядаються шляхи їх мінімізації та подолання, які передбачають підвищення екологічної свідомості, впровадження стимулів для інвесторів та адаптацію міжнародних стандартів. Особлива увага у дослідженні зосереджена на перспективах використання green banking для післявоєнного відновлення економіки України. Стаття підкреслює, що розвиток green banking в Україні має потенціал сприяти екологічно відповідальному та економічно вигідному розвитку, забезпечуючи стабільність, конкурентоспроможність та сталий розвиток у майбутньому.
Keywords: green banking; стале фінансування; екологічні інвестиції; банківська система України; післявоєнне відновлення; екологічна стійкість; «зелений» банк; міжнародні інвестиції; енергетична ефективність; фінансові інструменти