Гендерне лідерство в європейських країнах: роль жінок у трансформації бізнесу (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
Стаття глибоко аналізує тенденції та динаміку гендерної рівності в Європейському Союзі, зокрема в контексті участі жінок у високих керівних структурах, урядових кабінетах та політичних інституціях, таких як Європарламент. Автори досліджують ключові фактори, які сприяють або перешкоджають досягненню гендерної рівності в цих сферах, зосереджуючи увагу на значенні політичних стратегій і підтримки гендерної рівності як на рівні державних органів, так і в корпоративному середовищі. Вони підкреслюють, що, хоча гендерна рівність на високих рівнях влади та в бізнесі поступово зростає, цей процес є тривалим і потребує постійної роботи для досягнення реальної рівності. Дослідження показує, що частка жінок у урядових кабінетах та політичних органах зростає, що є результатом змін у політичних стратегіях, спрямованих на підтримку рівності, а також активної політики національних урядів та ЄС. Однак, незважаючи на позитивні тенденції, жінки все ще недостатньо представлені на високих керівних посадах, що вказує на необхідність більш активних заходів для створення рівних можливостей у політиці та бізнесі. У Європарламенті спостерігається поступове збільшення частки жінок серед депутатів, що свідчить про ефективність гендерно орієнтованих політик, спрямованих на забезпечення рівності. Проте, незважаючи на ці досягнення, значна кількість чоловіків продовжує домінувати в політичних органах, що вимагає впровадження квот і програм підтримки для забезпечення рівного доступу до політичних можливостей та усунення гендерних бар'єрів. Аналіз участі жінок у керівних органах найбільших компаній Європи також демонструє позитивні зрушення, хоча гендерний баланс у бізнесі ще не досягнутий. На керівних посадах продовжують домінувати чоловіки, що свідчить про необхідність посилення корпоративних політик, спрямованих на подолання гендерного дисбалансу. Важливо активніше впроваджувати стратегії, що сприяють зниженню перешкод для кар'єрного зростання жінок, таких як наставництво, створення чітких кар'єрних шляхів і забезпечення прозорих процедур просування. Загалом, стаття наголошує на важливості продовження зусиль для забезпечення гендерної рівності в усіх сферах, починаючи від політичної участі і завершуючи бізнес-середовищем. Основними аспектами, на яких необхідно зосередити увагу, є підтримка кар'єрного зростання жінок, забезпечення рівного доступу до ресурсів і можливостей, а також зміцнення політичної та корпоративної волі для досягнення гендерної рівності в усіх секторах.
Keywords: лідерство; трансформація бізнесу; жінки; гендерна рівність; гендерний розрив оплати; Європа; Європейський Союз; Європейський парламент