Модель інноваційного розвитку будівельного підприємства (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
Метою статті є дослідження теоретичних та прикладних аспектів інноваційної діяльності та формування інноваційної моделі розвитку будівельного підприємства. Доводиться думка про необхідність формувати стійке становище на відповідному товарному ринку, що передбачає гнучкість та інноваційність у бізнесових рішеннях. Це спричинене складним періодом ведення бізнесу на інноваційній основі в умовах викликів та загроз, спричинених повномасштабною війною в Україні. Результати досліджень багатьох науковців та фахівців щодо сутності інновацій дозволили запропонувати авторське бачення категорії «інновації» як остаточний результат інноваційної діяльності, що виступає у вигляді удосконаленого організаційно-управлінського, технологічного та маркетингового процесу з метою досягнення економічного, соціального та екологічного ефекту. Побудовано Модель інноваційного розвитку будівельного підприємства, спрямовану на зміцнення конкурентоспроможності. Модель розрахована не лише на підприємства будівельної галузі, а й адаптована до інших підприємств реального сектора економіки, та передбачає експертизу пріоритетних напрямів інноваційної діяльності, оцінювання інноваційного потенціалу підприємства, наявність методологічного інструментарію, формування інформаційного середовища та інформаційного забезпечення для прийняття позитивного рішення.
Keywords: інновації; інноваційний потенціал; модель інноваційного розвитку; будівельне підприємство; інноваційно-інвестиційний портфель; інноваційний проєкт