Роль цифрових платформ та екосистем у формуванні сучасної бізнес-моделі аграрного підприємства (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
У статті досліджено вплив цифрових платформ та екосистем на формування сучасної бізнес-моделі аграрного підприємства. Проаналізовано показники цифрової трансформації аграрного сектору за 2010-2022 роки. Представлено види цифрових платформ, які застосовуються в бізнес-моделях аграрних підприємств, забезпечуючи ефективність, прозорість та інноваційність у всіх аспектах виробництва. Розглянуто сутність поняття «екосистема», дано визначення аграрній екосистемі. Надано характеристику видів екосистем в бізнес-моделі аграрного підприємства. Вивчено досвід успішного функціонування аграрних екосистем Нідерландів, Ізраїлю. Аналіз українського аграрного ринку свідчить про появу перших ознак формування екосистем підприємництва, заснованих на взаємодії великих агрохолдингів з іншими учасниками ринку. Проведено SWOT-аналіз розвитку цифрового агросектору України.
Keywords: цифрові платформи; екосистеми; аграрний сектор; бізнес-модель; цифрова трансформація; інновації