Можливості вико- ристання цифрової економіки в монетарній політиці країн, що розвиваються: приклад Азербайджану (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
Широке використання та розвиток інформаційних технологій у наш час призвело до зростання ролі цифрової економіки в загальній світовій економіці. Враховуючи те, що інформаційні технології є швидкими та зручними, були розроблені нові методи, засновані на їх застосуванні в усіх сферах. Ця зміна не залишилася непоміченою для економіки. Під час дослідження було розглянуто впровадження цифрової економіки. Під цифровою економікою розуміють усі економічні компоненти, створені за допомогою інформаційних технологій. До таких компонентів відносять цифрові біржі, технології блокчейн, веб-економіку, криптовалюти, електронну комерцію, електронні гроші, інтернет-банкінг, цифровий маркетинг тощо. Якщо взяти до уваги поточну інфляційну ситуацію у світі, а також збитки, які інфляція завдавала національній економіці протягом всієї історії, то можна легко зрозуміти, наскільки важливим є питання боротьби з інфляцією. Основне завдання в боротьбі з інфляцією покладається на монетарну політику країн. Саме тому в цьому дослідженні оцінюються можливості створення більш стійкої економічної політики в країнах, які використовують сучасні можливості цифрової економіки. Обговорено питання створення більш ефективної антиінфляційної політики в результаті застосування цифрової економіки до монетарної політики. Дослідження базується на економіках країн, що розвиваються. Адже розвинені країни перебувають у більш вигідному становищі завдяки своїм технологічним та економічним перевагам. Було б більш корисно розглянути можливості використання цифрової економіки в країнах, що розвиваються. Азербайджанська Республіка була обрана як модельна країна, що розвивається, при оцінці застосування цифрової економіки в економіці країни. Питання було оцінено з точки зору стану економічної політики та можливостей розвитку азербайджанської держави, а також досліджено можливості використання цифрової економіки в монетарній політиці боротьби з інфляцією.
Keywords: цифрова економіка; країни; що розвиваються; монетарна політика; інфляція; антиінфляція