Цифровізація бізнес-процесів як інструмент запобігання банкрутства на підприємствах в умовах змінності ринкового середовища (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
У статті проаналізовано сутність понять «банкрутство», «бізнес-процес» в розрізі підприємства. Розглянуто рівень банкрутства на підприємствах у Німеччині за 2022-2023 рр. Визначено причини настання банкрутства, серед яких: неліквідність, надмірна заборгованість, втрата конкурентоспроможності. Досліджено законодавчу базу, яка регулює провадження справи про банкрутство підприємства, а саме німецький Кодекс про неплатоспроможність. Проаналізовано ймовірність настання банкрутства на ТДВ «Яготинський маслозавод» та здійснено оцінку ефективності бізнес-процесів в контексті змінності ринкового середовища. Доведено важливість питання цифровізації бізнес-процесів з метою запобігання ймовірності настання банкрутства, покращення інноваційного розвитку. З метою оцінки рівня бізнес-процесів на підприємстві проаналізовано ефективність показників бізнес-процесів, виокремлено сильні та слабкі сторони за допомогою матриці SWOT-аналізу, охарактеризовано структуру джерел фінансування, досліджено фінансові ризики (кредитний, інвестиційний, валютний ризик, ризик зниження фінансової стійкості та інноваційний фінансовий ризик), які мають великий вплив на фінансовий стан, здійснено прогноз прибутковості. Розглянуто сутнісну характеристику машинного навчання у комплексному підході. Зазначено основні проблеми, які вирішує машинне навчання. Охарактеризовано технологію «біо-флешка», визначено її сутність, значення, сферу використання, переваги та недоліки при використанні. Проаналізовано структурні елементи розробки та функціональне призначення механізму. Надано рекомендації підприємствам, які сприятимуть поліпшенню операційних бізнес-процесів та виробничої сфери на виробництві, а також рекомендовано впроваджувати, вдосконалювати методику машинного навчання працівників і менеджерів для підвищення продуктивності роботи, конкурентоспроможності та фінансової стійкості підприємства в майбутньому.
Keywords: банкрутство; бізнес-процеси; цифровізація; ринкове середовище; прогноз; модернізація виробничої сфери; інноваційні рішення; інноваційний розвиток