Аналіз факторів розвитку ринку пасажирських авіаперевезень у сфері туризму (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
Стаття присвячена аналізу факторів, що визначають розвиток ринку пасажирських авіаперевезень. Здійснено огляд наукової літератури у проблематиці розвитку ринку пасажирських авіаперевезень, в результаті чого визначено, що ключовими питаннями, які хвилюють наукову спільноту є використання повітряного простору, стан та показники діяльності авіаційної галузі, ділова активність пасажирських авіаперевезень та розвиток авіаційної галузі в умовах глобальних викликів. Проведено аналіз динаміки міжнародних туристичних прибуттів у регіонах світу протягом 2019-2023 рр., на основі чого визначено регіони-лідери у туристичних прибуттях. Зазначено найбільш завантажені маршрути у світі у 2023 р. Наявність туристичного попиту вплинула і на попит на пасажирські авіаперевезення, де у роботі акцентовано увагу на рівні фактичних та прогнозних втрат світового трафіку, а також оцінці темпів їх відновлення. Відповідно до прогнозних даних було зазначено, що за оптимістичним прогнозом у 2027 р. пасажиропотік перевищуватиме рівень 2019 р. на 31%. Встановлено, що у 2023 р. найбільший пасажиропотік був характерним для Азіатсько-Тихоокеанського регіону, що має всі передумови залишитися лідером і у 2024 р. Поряд з цим, за темпами приросту лідирували країни Африки та Латинської Америки. Визначено, що вплив глобальних подій, таких як COVID-19 негативно вплинув як на туристичну сферу, так і авіаційну індустрію, що призвело до суттєвого скорочення кількості туристів та пасажирів. Стрімке зростання на туризм та послуги авіакомпаній у 2023 р. виявили слабкість у транспортній інфраструктурі, де у Європі затримки рейсів досягли 400% у пікові періоди. Окрему увагу приділено оцінці кількості пасажирів, які скористалися послугами вітчизняних авіакомпаній в Україні протягом 2011-2022 рр. із аналізом зростань та скорочень пасажиропотоку. Окреслено найбільш значущі фактори, які впливають на обсяги пасажирських перевезень, спираючись на фактичний стан індустрії та сучасні тенденції. Визначено, що використання цифрових технологій матиме переваги як для туристів, так і безпосередньо авіакомпаній.
Keywords: авіаперевезення; ринок пасажирських авіаперевезень; туризм; туристичні потоки; польотні маршрути; цифрові технології