Класифікація факторів, що впливають на продуктивність праці в приватних компаніях Азербайджану (ACCESS Bank) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
Тема статті актуальна в контексті організаційної діяльності. Приватні компанії, які надають пріоритет якості умов праці, як правило, отримують багато переваг. Задоволені працівники більш заангажовані, інноваційні та лояльні до своїх роботодавців. Це означає вищу продуктивність, нижчу плинність кадрів і конкурентну перевагу в залученні найкращих талантів. Як наслідок, на дохід компанії суттєво впливає те, наскільки її працівники можуть реалізувати свій трудовий потенціал. Обговорення умов праці виходить за рамки окремих компаній. Це нерозривно пов’язане з більш широкими соціальними та етичними міркуваннями. Забезпечення працівникам безпечних і гідних умов праці відповідає принципам соціальної відповідальності та етичним практикам ведення бізнесу. Компанії, які нехтують цією відповідальністю, можуть зіткнутися зі збитком репутації та юридичними наслідками, що підкреслює ширші суспільні наслідки цієї проблеми. Дослідження зосереджено на робочій силі, яка працює в приватних компаніях в Азербайджані, і на тому, як умови їхньої роботи впливають на їх здатність повною мірою використовувати свої навички та потенціал. Предметом дослідження є взаємозв'язок між якістю умов праці та тим, наскільки працівники, які працюють у приватних компаніях Азербайджану, можуть використовувати та проявляти свій трудовий потенціал.
Keywords: продуктивність праці; трудовий потенціал; Азербайджан; приватний сектор; ACCESS Bank; умови праці