Стратегування економічної політики та формування економіки для людини (нооекономіки) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
Здійснено дослідження теоретичних аспектів ролі стратегування економічної (макроекономічної) політики у системі державного регулювання. Зазначено, що досі актуальним залишається питання окреслення власного унікального шляху перспективи (бачення) соціально-економічного розвитку, тобто чого держава з урахуванням історичних обставин та інституційних змін має досягти у майбутньому з метою покращення добробуту людини. Визнано, що важливе значення має врахування впливу зовнішнього середовища, що постійно змінюється, а ці зміни характеризує поняття VUCA-світу (світ нестабільний та непередбачуваний), на зміну якому приходить BANI-світ (світ крихкий і незбагнений). Наголошено, що важлива умова досягнення високого рівня ефективності економічної політики полягає у врахуванні основних ідей і концепцій представників різних економічних шкіл, які є надбанням світової економічної науки й на основі яких здійснюється макроекономічна політика в багатьох країнах світу, насамперед у країнах з розвиненою економікою. Зазначено, що необхідно враховувати фактор наявності тісного взаємозв’язку економічної політики з іншими видами політики (соціальною, гуманітарною, інформаційною й інституціональною, державною політикою у сфері маркетингу і брендингу та ін.) та з’ясовано, що для забезпечення високої ефективності державного регулювання особливої актуальності набуває питання їхнього взаємоузгодження та координації. Наголошено, що для нашої держави важливе значення має побудова соціально орієнтованої інноваційної ринкової економіки, насамперед економіки (нооекономіки) основу котрої становлять людина і «все для людини».
Keywords: стратегія; стратегування; нооекономіка; економічна політика; економічні цілі; інституційне середовище; генезис економічної науки; національна економіка; економічний розвиток; добробут людини