Використання стратегічного аналізу для оцінки будівельної галузі України (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
У статті проведено оцінку сучасного стану будівельної галузі України за допомогою різних методів стратегічного аналізу, таких як PEST Analysis, SWOT Analysis, Five Forces Analysis, Stakeholder Analysis, Value Chain Analysis та Scenario Planning. Використання стратегічного аналізу є актуальним для будівельної галузі України, особливо в контексті сучасних викликів і незвичайної ситуації, спричиненої військовим станом в країні. Ціллю дослідження було застосування різних методів стратегічного аналізу для комплексної оцінки будівельної галузі України та розроблення рекомендацій для подальшого її розвитку. Дано характеристику поточної ситуації будівельної галузі України за останні роки. Досліджені проблеми включають: зменшення інвестицій у будівельну галузь; застарілість технологій та обладнання; дефіцит кваліфікованих кадрів; незадовільна якість будівельних матеріалів та будівельних робіт; порушення технологічних ланцюжків та забезпечення матеріально-технічної бази на будівельних підприємствах через обмеження пересування товарів; підвищення цін на енергоносії та інфляційні процеси, що можуть призвести до зростання вартості будівництва та зниження попиту на нерухомість, корупція та бюрократія тощо. Вибрані інструменти стратегічного аналізу для оцінки стану будівельної галузі національної економіки дозволили сформулювати рекомендації для її подальшого розвитку: удосконалення законодавства та нормативно-правового середовища, зокрема у сфері безпеки будівельних об'єктів та енергоефективності; розвиток партнерських відносин з міжнародними фінансовими компаніями для залучення інвестицій та новітніх технологій; підвищення ефективності управління проектами та впровадження передових технологій у будівництві для зменшення витрат та підвищення якості; розвиток інфраструктури, необхідної для будівництва; вдосконалення системи підготовки та навчання фахівців будівельної галузі; розвиток та підтримка українських виробників будівельних матеріалів та технологій для забезпечення незалежності та конкурентоспроможності.
Keywords: будівельна галузь; стратегічний аналіз; будівництво; Україна; військовий стан; SWOT-аналіз