Роль торгово-промислових палат у забезпеченні зовнішньоекономічної безпеки держави (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
Мета статті полягає у дослідженні ролі торгово-промислових палат у забезпеченні зовнішньоекономічної безпеки держави. У результаті проведеного дослідження праць ряду науковців, було визначено, що «зовнішньоекономічна безпека» являє собою економічний стан країни за якого виробляється конкурентоспроможна продукція та забезпечується збалансованість торговельного балансу. Було розглянуто складові зовнішньоекономічної безпеки, найбільше уваги було приділено імпортній (забезпечення стабільності постачання імпортних товарів, ресурсів та послуг, що є необхідними для внутрішнього виробництва та споживання) та експортній безпеці, яку деталізовано у статті через захист інтересів країни у процесі експорту товарів і послуг на зовнішні ринки, включаючи просування товарів і послуг, контроль за їх якістю та конкурентоспроможністю. Значну увагу у статті до імпортної та експортної безпеки зосереджено саме через їх прямий вплив на торгівлю та економічний розвиток країни. Однак, забезпечення усіх аспектів зовнішньоекономічної безпеки, включаючи фінансову стабільність та валютну безпеку, торговельну політику і процеси її регулювання, а також інвестиційну, технологічну та енергетичну безпеку відіграє ключову роль у стабільності держави в глобальному економічному середовищі. У результаті проведеного дослідження було розглянуто заходи забезпечення експортної безпеки держави, серед них зокрема економічні та організаційно-правові. Також, було проаналізовано імпортну безпеку держави, яка являє собою збалансованість імпорту у тому відношенні, яке є вигідним для економіки держави. У статті розглянуто тарифні та нетарифні методи регулювання імпорту, в тому числі наслідки введення імпортного режиму. Проаналізовано Торгово-промислову палату України та її вплив на зовнішньоекономічну безпеку держави, в тому числі через Раду з питань зовнішньоекономічної діяльності. Основними перспективами подальших наукових досліджень у даному напрямку є дослідження можливих наслідків розвитку та пошук нових шляхів впливу Торгово-промислової палати України на зовнішньоекономічну безпеку держави.
Keywords: зовнішньоекономічна безпека; імпорт; експорт; торгово-промислові палати; тарифні методи; нетарифні методи