Облікова політика як інструмент формування бухгалтерської інформаційної моделі суб’єкта господарювання (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
На сьогоднішній день, з урахуванням масштабів і видів діяльності, змін в законодавстві та розвитку інформаційних технологій, підприємства мають різні вимоги щодо ведення обліку та формування фінансової звітності. У зв'язку з цим, розробка ефективної облікової політики є ключовою для забезпечення успішної діяльності підприємства. У науковому тлумаченні облікової політики невирішеними є питання особливостей складання облікової політики для різних організаційно-правових форм та розмірів суб’єкта господарювання, призначення облікової політики для цілей управлінського обліку, чіткий перелік та конкретизація етапів формування документу, наявність єдиної системи моделювання облікової політики, яка б могла бути використана виконавцями робіт з формування такого документу а також залучення систем інформаційних технологій для покращення процесу прийняття рішень на різних рівнях управління в організації, що і визначає актуальність дослідження. Дослідження розроблено для удосконалення теоретико-методичного та організаційного забезпечення процесу створення облікової політики підприємств та її правового супроводу. Сукупність завдань, спрямованих на досягнення визначеної мети полягають у: -дослідженні і розкритті визначення облікової політики та її правове забезпечення; - переліку можливих факторів впливу на процес створення Наказу про облікову політику; - дослідженні інформаційного забезпечення облікової політики за існуючими видами обліку; - розкритті облікової політики як фактору впливу на формування фінансових результатів будь-якого бізнесу; - визначенні впливу облікової політики на фінансові показники діяльності суб’єкта господарювання; - пропонуванні рекомендацій щодо удосконалення облікової політики для покращення управління підприємством. Дане дослідження ґрунтується на діалектному методі, який забезпечує розкриття сутності облікової політики, її завдання та функції. Залежно від характеру досліджуваного завдання у роботі використовувалися загальнонаукові прийоми та методи, такі як комплексний метод який використовувався для збору, аналізу та оформлення інформації щодо дослідження літературних та законодавчих джерел; синтез, що дозволяє об'єднувати та узагальнювати визначення облікової політики, яка розкриває основний зміст; табличний метод, застосований для створення таблиць, які містять числові дані, текстові описи або комбінацію обох; метод моделювання, що використовувався з метою вдосконалення управлінського процесу, за допомогою використання управлінсько-інформаційної системи MIS; метод порівняння, який дозволяє обґрунтувати доцільність використання конкретного методу вибуття запасів. Наукова новизна одержаних результатів представляє вдосконалення теоретичних, методичних та організаційних засад облікової політики суб’єкта господарювання та доцільні рекомендації щодо її формування і використання. Одержані результати дослідження полягають у впровадженні на практиці пропозицій з удосконаленням методики формування облікової політики, її організацію та правого супроводу.
Keywords: облікова політика; наказ про облікову політику; підприємство; фінансовий облік; управлінський облік; амортизація; звітність; фінансові результати