Особливості управління портфелем інвестицій в контексті глобалізаційних змін (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
У статті було проаналізовано зміни у підходах до інвестування в період глобалізаційних змін та діджиталізації економік країн світу. Виявлено, що інвестиції можуть приймати різні форми, включаючи купівлю акцій або облігацій, інвестиції в нерухомість або у відкриття нового бізнесу. Звичайно, що інвестування – це непередбачуваний та ризикований процес, оскільки не завжди результатом є отримання прибутку від інвестованої суми. Доведено, що успішне інвестування вимагає поєднання знань, досліджень і управління ризиками. Важливо розуміти потенційні ризики та винагороди, пов’язані з будь-якими інвестиціями, перш ніж вкладати власні ресурси, і диверсифікувати інвестиції, щоб мінімізувати вплив на будь-який конкретний актив або ринок. Автори визначили, що криптовалюта та акції є двома популярними варіантами інвестування, обидва мають як переваги, так і недоліки. У ході дослідження було виявлено, що криптовалюта як цифрова або віртуальна валюта, використовує методи шифрування для регулювання генерації валютних одиниць і перевірки переказу коштів і найпопулярнішою криптовалютою є біткойн. Криптовалюти працюють незалежно від центральних банків і є децентралізованими, а отже вартість криптовалюти визначається ринковим попитом і пропозицією. Виявлено, що цифрові валюти не є надійним засобом збереження вартості та мірою вартості через високу волатильність обмінного курсу. Основними факторами, які впливають на вартість криптовалют, є співвідношення попиту та пропозиції, настрої інвесторів та ринкові фактори. Досліджено особливості інвестування в акціонерні компанії. Відповідно купуючи акції підприємства, особа може стати частковим власником компанії та мати права на її активи та прибутки. Вартість кожної акцій визначається засновницькими документами, оскільки номінальна вартість однієї акції має бути однакова. Порівняння інвестицій в криптовалюту та акції показало, що оптимальний інвестиційний портфель повинен складатися з широкого спектру активів і бути розрахованим на довгострокову перспективу. Оптимальний портфель має складатися з акцій найбільших і найстабільніших компаній, а також криптовалюти: Bitcoin і Ethereum. Доведено, що для збільшення прибутку та мінімізації можливих збитків під час війни важливо мати довгострокову інвестиційну стратегію та диверсифікований портфель, який зможе витримати тимчасові коливання ринку.
Keywords: інвестиції; інвестування; криптовалюта; акції; управління портфелем інвестицій; діджиталізація