Конкурентоспроможність як основний чинник розвитку підприємства в сучасних умовах (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
Сьогодні компанії як ніколи важливо бути лідером. Адже займаючи лідируючу позицію на ринку організація має доступ до найкращих ресурсів, має більше ймовірних шляхів розвитку та відповідно отримує більшу винагороду, аніж його конкуренти. Щоправда варто розуміти, що лідерство на ринку також несе за собою зростання відповідальності перед споживачами та партнерами, збільшення кількості ризиків, які можуть виникнути у процесі ведення господарської діяльності. Компанія-лідер не з’являється з нічого, вона загартовується й формує свою репутацію в умовах конкуренції, котра є неодмінною складовою будь-якого сучасного ринкового формування. Конкурентна боротьба це те, що лежить в основі конкурентоспроможності. Остання характеризує здатність підприємства більш успішно задовольняти запити споживачів і володіти при цьому певною конкурентною перевагою. Українські компанії у значній мірі далекі від високого рівня конкурентоспроможності. Це пояснюється численними проблемами, серед яких технологічна відсталість, низька інвестиційна привабливість, або ж навіть недосконалість побудови системи менеджменту. Однак в умовах глобалізації, ведення бойових дій на території країни, євроінтеграційного процесу, економічної кризи та політичної нестабільності формування належного конкурентного середовища та досягнення високої конкурентоспроможності підприємствами стає в рази складніше. Усе це посилює зацікавленість у дослідженні конкурентоспроможності як важливої категорії сучасної економічної науки та визначенні напрямків її покращення для вітчизняних господарюючих одиниць. Відтак, у ході дослідження було доведено важливість формування високого конкурентоздатного рівня підприємства для його життєздатності. Також автори зазначають, що серед напрямків покращення конкурентоспроможності можна виділити міжнародну співпрацю, фінансування, інноваційно-технологічний розвиток і обрання сучасних методологій управління компанією. Окрім цього, у статті дещо акцентується увага на необхідності формування гідного бренду країни. Під останнім прийнято розуміти сукупність різнопланових характерних ознак, і, власне, саме їх симбіоз відображає у першу чергу бачення держави самої себе як автономної одиниці міжнародної спільноти з її особливостями та перевагами. Тож належний брендинг країни дозволить не лише підвищити імідж держави на світовому ринку, а й сприятиме відновленню й розквіту вітчизняного підприємництва.
Keywords: конкурентоспроможність; стратегії розвитку; війна; глобальні трансформації; міжнародна співпраця; бренд країни