Грантові можливості програми Європейської комісії «Єдиний ринок» (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
У статті розглянуто грантові можливості програми Європейської комісії Single Market Programme (SMP). Наведено її цілі, пріоритети та дестинації. Названо основні компоненти програми, які є актуальними для України та націлені на: посилення конкурентоздатності та стійкості МСП і розробку та розповсюдження статистики в Європі на високому рівні. Продемонстровано, що приєднання України до європейської програми «Single Market Programme» відкрило українським підприємствам доступ до підпрограм за такими основними напрямками: сприяння потраплянню МСБ на зовнішні ринки - консультації з приводу експорту-імпорту МСБ в ЄС та загалом; поліпшення умов для утримання на рівні конкурентів - у т.ч. просування інтернаціоналізації кластерів, визначення та усунення зайвих регуляторних барєрів; формування культури ведення бізнесу - освітні програми, проведення секторальних тренінгів, семінарів, програм із обміну, стажувань тощо. У статті здійснено огляд грантових можливостей в межах програми «Single Market Programme» для представників малого та середнього підприємництва. Акцентовано на тому, що «Single Market Programme» вважають найбільшою глобальною європейською програмою на 2022-2027 роки. Підсумовано, що представники малого та середнього підприємництва в Україні завдяки програмі «Single Market Programme» мають можливість не лише користуватися інтегрованим пакетом порад щодо того, як впроваджувати інновації та зростати на міжнародному рівні, брати участь у спільних кластерних ініціативах, але й залучати грантові ресурси від Європейської інноваційної ради та в межах проекту «Ерасмус для молодих підприємців». Як висновок, зроблено наголос на тому, що використання інструментів програми Single Market Programme українськими підприємцями сприятиме підвищенню їхньої конкурентоспроможності та стійкості, а позаконкурсна основа отримання грантів національними статистичними інститутами та іншими національними органами сприятиме створенню та поширенню високоякісної європейської статистики.
Keywords: Single Market Programme; гранти Single Market Programme; Єдиний ринок; програма «Єдиний ринок»; гранти програми «Єдиний ринок»; гранти для МСП; гранти для бізнесу