Європейські туристичні кластери: шляхи відновлення конкурентоздатності українського туризму (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
Досліджено стан розвитку туризму в Україні під час війни. Визначено здатність українського туризму до збереження та нарощування туристичного потенціалу в кризових умовах. Розглянуто досвід країн, що пережили війну, визначено різке зростання туристичного попиту до них після закінчення конфлікту. Метою таких подорожей є підтримка мешканців країни та паломництва. Досвід країн, що пережили війну, показав зміну туристичної спадщини і зростання кількості споживачів, які потребують продуктів чорного та воєнного туризму. Акцентовано увагу на негативному впливі російсько-української війни на розвиток туризму в країнах Європейського регіону. З’ясовано, що Європа потенційно може втратити три з шести туристичних ринків і різке зниження міжнародного туристичного попиту в регіоні з-за високого рівня небезпеки. Визначено, що в Європейському регіоні посилюються заходи стимулювання туристичного бізнесу через утворення кластерів. Зокрема, реалізовується стратегія щодо формування Європейських туристичних кластерів, учасником яких може бути країна з іншого регіону. Проекти стимулювання туристичного бізнесу Європа почала впроваджувати ще у 2020 році з метою максимального нівелювання наслідків Covid-19. Здійснено кластеризацію країн Європейського регіону. Результати кластерного аналізу показали наявність п’яти туристичних кластерів. Визначено потенційний Європейський туристичний кластер учасником якого може бути Україна. З метою відновлення конкурентних позицій Європи на міжнародному туристичному ринку запропоновано формування віртуально-територіальних туристичних кластерів за участю України. Формування зазначених кластерів дозволить максимально використовувати віртуальний простір України та територіальні ресурси Європейських країн навіть в умовах війни. Наголошено увагу на доцільності формування туристичних кластерів за віртуально-територіальним принципом з-за процесів цифровізації економіки, що обумовлює появу туристичних продуктів гібридного формату (традиційний плюс віртуальний туризм). Такий підхід дозволить розробити конкурентні туристичні пропозиції з охопленням максимального сегменту споживачів у світі.
Keywords: конкурентоспроможність; віртуально-територіальний туристичний кластер; міжнародне співробітництво