Концептуальні уявлення про межі ефективності управління інноваційним розвитком економіки в умовах глобальної невизначеності (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
У статті проведено економічне дослідження меж ефективності управління інноваційним розвитком економіки в умовах глобальної невизначеності. Виявлено, що нашій державі на даному етапі слід опиратися на реалістичні уявлення про недостатню ефективність наявних інститутів інноваційного розвитку. Визначено глибинні проблеми стратегії й тактики реформ, що перешкоджають становленню інституційного ладу національної економіки інноваційного типу. Проаналізовано особливості потреби у пізнанні інституціонального виміру інноваційної економіки, подоланні існуючих інституціональних пасток у процесі впровадження інноваційних технологій. Запропоновано інституціональні складові сфери інновацій і інституціональних механізмів інноваційного розвитку. Встановлено, що цей процес зумовив активізацію пошуку концептуальних чинників ефективності управління сучасними інноваційними трендами. Доведено необхідність запровадження нових механізмів національного інноваційного шляху саморозвитку. Визначено, що невирішеними залишаються питання впливу економічної влади держави на пошук дієвих механізмів ефективності управління інноваційним розвитком економіки в умовах глобальних викликів.
Keywords: управління інноваційним розвитком; інституціональні складові сфери інновацій; економіка інноваційного типу; глобальна невизначеність