Інформаційний простір контролінгової інформації в умовах здійсненні спільної діяльності: аспект економічної безпеки (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
У статті розглянуто сутність та визначено зміст категорії «інформаційний простір контролінгової інформації». З огляду на дослідження інформаційного простору спільного підприємства як системи, яка представляє собою єдине ціле з сукупністю пов'язаних між собою і взаємодіючих складових частин – інформаційних об'єктів, але меншого масштабу в рамках зовнішнього і внутрішнього середовища розроблено механізм формування інформаційної безпеки з виокремленням потоків інформації за напрямами (вхід у систему, обробка в системі, вихід із системи), що дозволяє схематично зобразити вплив інформації зовнішнього інформаційного простору на діяльність спільного підприємства, процеси обробки інформації в системі управління, прийняття управлінських рішень на основі даних обробленої інформації, а також вихід якісної та достовірної інформації для задоволення інформаційних потреб зовнішніх користувачів. Організовуючи інформаційну безпеку слід мати на увазі, що переважна частина загроз формується саме через його працівників, незалежно від того, чи це інформація у вигляді знань працівників, чи це інформація, що міститься в документах. В дослідженні звернуто увагу на офісні загрози інформації суб’єктів підприємництва, а саме загрози інформації, що міститься в документах та інформації, якою володіють і використовують у процесі роботи офісні працівники. Оскільки відповідним чином організована у просторі та часі сукупність дій персоналу певного суб’єкта, спрямована на забезпечення управління його діяльністю, робота з інформацією суб’єкта підприємництва, причому робота в ланці управління, визначає особливу важливість такої діяльності. Великий обсяг фінансової інформації може призвести до неможливості опрацювання всієї інформації, зниження ймовірності оцінки найбільш доцільної та достовірної інформації, прийняття помилкових управлінських рішень. Виникнення та посилення загроз в інформаційному середовищі суттєво підвищує значення та роль інформаційної безпеки для національної безпеки України. В підсумку дослідження обраної тематики обґрунтовані висновки, які дають можливість визначити поняття «фінансова контролінгова інформація» як сукупність різнобічних даних, які продукуються окремими структурними підрозділами суб’єктів господарювання, державними органами влади, іншими установами та організаціями та використовується у процесі підготовки звітів для керівників різних рівнів з метою прийняття ними правильних управлінських рішень.
Keywords: захищеність; захист інформації; фінансовий контролінг; спільна діяльність; інформаційна безпека; інформаційне середовище; економічна безпека; національна економіка