Формування ефективної регіональної політики в Україні (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
У статті досліджено теоретичні та практичні проблеми формування регіональної політики в Україні. Досліджено правове регулювання питань національної регіональної політики та сформульовано його основні завдання та пріоритети. Проведено аналіз етапів реформування державної регіональної політики. Виявлено, що головним стратегічним пріоритетом регіональної політики України має стати створення інноваційно-інвестиційної моделі розвитку для забезпечення конкурентоспроможності регіонів, що забезпечить формування ефективної державної регіональної політики. Відзначено досвід Польщі у питаннях реформування державної регіональної політики, так як для України є найбільш прийнятним застосування досвіду країн з із депресивною економікою. Досвід зарубіжних країн яскраво свідчить про необхідність національного регулювання регіонального розвитку, що сприяє зміцненню економічної та соціальної єдності країни.
Keywords: державна регіональна політика; політика; регіональна політика; регіони; місцеве самоврядування