Підвищення прибутковості аграрного ринку за оптимізації вантажоперевезень зерна (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
Мета. Винайдення можливостей оптимізації кожного модельного ряду хопер-дозаторів, призначених для прибуткового транспортування зерна і зернових культур, в умовах глобалізації аграрного ринку та загострення конкуренції на ринку залізничного рухомого складу. Методологія. Викладена послідовність вирішення одномірної задачі обґрунтування оптимального модельного ряду і підходи до уточнення результатів в ускладнених умовах, що пов’язані з уніфікацією виробів за спеціалізації кожного підрозділу відповідного рівня при виконанні вузького кола функцій щодо організації виробництва за впровадження нововведень стосовно особливої форми кузова вагонів-хоперів для транспортування зерна і зернових культур. Результати. Розглянуто складові з розрахунку витрат на розробку, випробування і постановку в серію та собівартість виробництва нової продукції, а також значення оптимального ряду модифікацій хоперів-дозаторів для зерна і зернових культур. Наведено послідовність створення гнучких виробничих систем як інноваційного стрибку в розвитку вагонів-хоперів для транспортування зерна за впровадження нововведень при нарощувані обсягів виробництва. Новизна. Узагальнено наукові підходи до визначення сутності товарного асортименту шляхом критичного осмислення процесу розширення лінійки номенклатури з метою використання надлишкових виробничих потужностей за одночасного більш повного задоволення запитів споживачів. Практична значимість. Для задоволення зростаючих потреб споживачів обґрунтована лінійка модифікацій хопер-дозаторів для зерна і зернових культур за особливої форми кузова. Проведена робота з ліквідації пропусків як в асортименті, так і в глибині лінійки товарної номенклатури вагонів-хоперів. В умовах крупносерійного виробництва створені предметно-спеціалізовані лінії з жорсткими та гнучкими зв’язками. Технологічним процесом виготовлення зварних конструкцій вагонів-хоперів передбачена як диференціація, так і концентрація операцій, що виконуються, з урахуванням ритму і циклу всього виробничого процесу. Виготовлення поперечних балок здійснюється на напівавтоматичних одно предметних прямоточних лініях з гнучким зв’язком в декілька робочих місць.
Keywords: рентабельність; модель; ряд; оптимізація; бункер-дозатор; зерно; зернові культури