Стратегія і механізми запровадження цифрової економіки в країнах ЄС та Україні як умова подолання кризових явищ (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
Мета статті полягає у дослідженні стратегій та механізмів запровадження цифрової економіки в країнах ЄС та Україні як умови подолання кризових явищ. В результаті аналізу та узагальнення праць вітчизняних та зарубіжних науковців, було визначено, що «цифрова економіка» це галузь економіки, яка використовує цифрові технології, інтернет та інші інформаційні технології для створення, розповсюдження та обробки інформації з метою створення вартості. Зазначено, що сутність цифрової економіки країн ЄС та України полягає в тому, що цифрові технології дозволяють збирати, зберігати, обробляти та аналізувати великі обсяги даних за короткий час. Це дозволяє бізнесу швидко реагувати на змінні умови ринку, а також забезпечує більш ефективне використання ресурсів. В результаті проведеного дослідження було розглянуто складові цифрової економіки країн ЄС та України: цифрова грамотність, фінанси та платформи, цифрові технології та інфраструктура, електронне урядування та електронні послуги, електронна комерція, цифрові медіа та інтернет-маркетинг, кібербезпека, дані та аналітика. Проаналізовано механізми впровадження цифрової економіки в країнах Європи, які є лідерами в галузі інновацій та технологій, активно розвивають цифрові технології та інфраструктуру, створюють нові інноваційні продукти та послуги, мають розвинені системи електронного урядування, що сприяє зростанню ефективності державного управління та підвищенню рівня довіри громадян до влади. Розглянуто особливості розвитку цифрової економіки України. Основними перспективами подальших наукових досліджень в даному напрямі є визначення стратегічних напрямків розвитку та впровадження механізмів цифрової економіки в України для подолання кризових явищ в економіці.
Keywords: міжнародний рух технологій; цифрова економіка; електронна комерція; цифровізація; кібербезпека; інформатизація