Вплив COVID на капітальні інвестиції у хімічну галузь (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
Проведено співставлення поняття капітальні інвестиції, так як існують певні розбіжності у трактуванні цього економічному терміну між міжнародними стандартами фінансової звітності та вітчизняними. Розглянуто зміни капітальних інвестицій спричинених пандемію COVID. Зазначено, що сучасні тенденції капітального інвестування хімічних підприємств зазнали змін, а саме переорієнтовуватися на потреби ринку: збільшили виробництво сектору засобів індивідуального захисту та сировини для них, відбулася часткова переорієнтація робочих процесів через впровадження нових бізнес-моделей спричинених порушенням логістичних зав’язків; запровадження цифрової комерції через активне застосування різних інтернет платформ. Відмічено, що головні напрями капітальних інвестицій хімічних підприємств у сталий розвиток(інвестиції в екологічні, соціальні та управлінські проекти) набули додаткового значення та актуальності. Вказано, на що в першу чергу, готові залучати катіальні інвестиції хімічні підприємства для збільшення конкурентоспроможності своєї продукції. Зроблено висновок про необхідність хімічним підприємствам переглянути свої наміри у інвестування капітального фонду, враховуючи ризики глобалізації та зосередитись у можливостях на локалізацію хімічних виробництв в межах одного регіону чи країни, бо це відкриє нові можливості хімічним підприємств розвиватися за рахунок розширення своїх національних інтересів. Запропоновані у статті напрями капітальних інвестицій, дозволяють вчасно діагностувати економічні ризики спричинені пандемією та зменшувати критичні наслідки в межах національної хімічної галузі.
Keywords: капітальні інвестиції; вкладення; світова економічна криза; пандемія COVID-19; інвестиційний клімат