Класифікація витрат та методи управління ними в системі стратегічного контролю (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
У статті розглянуто основні цілі контролінгу для вдосконалення поточних процесів на підприємстві та досягнення стратегічних цілей. Кажуть, що інформаційною основою та інструментами цього процесу є управлінський облік з його системними показниками, звітами та управлінням витратами. При правильній організації управлінського обліку вище керівництво отримує всі необхідні дані для оптимізації управління та вдосконалення виробничого процесу. Проте без належного внутрішнього контролю неможливо управляти господарсько-виробничою діяльністю підприємства. Правильно організований управлінський облік з функціями контролю дозволяє уникнути багатьох помилок і фінансових ризиків у господарській діяльності. Це допомагає керівництву не тільки більш ефективно керувати компанією, а й розвивати її майбутнє. Стратегічний управлінський облік – обліково-аналітична система інформації, яка є важливою для прийняття стратегічних управлінських рішень вищим керівництвом організації. Це система трансформації потоків даних і формування фінансових і нефінансових показників, що характеризують зовнішні та внутрішні умови діяльності компанії, ступінь результативності та ефективності реалізації стратегії. В умовах сучасної висококонкурентної економіки інновації в системі стратегічного управлінського обліку, включаючи моделі оптимізації витрат, стають все більш затребуваними. Будучи центральним об’єктом стратегічного планування, обліку, контролю та аналізу, витрати є найважливішим фактором, що впливає на прибутковість організації, їх рівень і ступінь впливу на управління, а також може суттєво регулюватися шляхом прийняття стратегічних рішень. З цієї точки зору чітке, однозначне визначення сутності категорії «витрати» стає ще більш актуальним. У статті також досліджено теоретико-методологічні аспекти формування системи управлінського обліку в контексті вертикально інтегрованого напрямку функціонування підприємства. Доведено взаємозв’язок між системою управлінського обліку та процесом самоорганізації та вказано на значення синергетичного ефекту на вертикально інтегрованих підприємствах для його управління.
Keywords: облік; стратегія; контролінг; групування витрат; фінансовий результат; оцінка; автоматизація; управлінський облік; управлінське рішення