(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2022)
Вже понад декілька сторіч банки представляють собою надійне джерело фінансових ресурсів промислового розвитку. Однак фінансова участь банків в житті промислових підприємств може переслідувати різні цілі, що залежить від типу фінансової моделі країни, структури національної економіки, типу економічного розвитку, рівня індустріалізації, дисципліни виконання завдань промислової та макроекономічної політики, особливостей законодавства та ін. Науковий інтерес викликають окремі аспекти кредитної співпраці банків, в їх числі і національних банків розвитку, з промисловими підприємствами, адже ця співпраця не повинна обмежуватися транзакціями, але є покликаною забезпечити трансформацію. Актуалізується питання щодо ролі банківського кредитування промисловості в покращенні макроекономічного середовища країни. Для розкриття цього питання доцільно звернутися до досвіду країн, в яких співпраця банків і промислових підприємств успішно здійснює внесок у виконання даного завданням. Цінність такого досвіду є особливо важливою для країн, що розвиваються. У представленій статті висвітлено взаємозв’язок між активізацією банківського кредитування промисловості та покращенням стану макроекономічного середовища країни на прикладі Саудівської Аравії. Привабливість Саудівської Аравії пояснюється такими обставинами: країна є енергетичною наддержавою, яка впродовж останніх десятиліть спрямовує свої зусилля на подолання залежності фінансових надходжень до бюджету від експорту нафти; розвиток банківського бізнесу в Саудівській Аравії, зокрема банківського кредитування промислових підприємств, активізувався відносно нещодавно – починаючи з другої половини ХХ століття. У статті особлива увага присвячена внеску в сприянні структурним трансформаціям в національній економіці національних банків розвитку, зокрема спеціально-створеній кредитній установі, Саудівського фонду промислового розвитку. У дослідженні висвітлено відповіді на поставлені наукові питання: 1) якими є масштаб, динаміка та тенденції банківського кредитування промисловості у Саудівській Аравії, та їх вплив на макроекономічне середовище країни; 2) які структурні перетворення мали місце в національній економіці Саудівської Аравії на фоні активізації банківського кредитування промисловості; 3) які уроки для країн, що розвиваються доцільно винести з досвіду Саудівської Аравії, зокрема в частині співпраці банків розвитку та промисловості.