(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2022)
В епоху глобалізації та зовнішніх загроз національній безпеці проблема розвитку державної молодіжної політики в Україні набуває нового значення. Разом з тим, підвищення рівня громадської та політичної активності молоді залишається ключовим фактором формування національної свідомості. У статті представлено основні концептуальні засади впровадження вітчизняного та зарубіжного досвіду реалізації молодіжної політики. Визначено, що молодіжна політика України перебуває у стані формування та становлення. Також визначено, що підходи до впровадження державної молодіжної політики таких країн як Вірменія та Бельгія дозволяють забезпечити можливості для молоді стати рушієм змін у своїх громадах та державах. З метою вивчення очікувань, можливостей, вподобань та бажань молодих людей як невід’ємної частини процесу визначення ефективності реалізації державної молодіжної політики, було проведено опитування молоді віком 14-25 років з України, Вірменії та Бельгії стосовно їх громадської та політичної активності. Визначено, що в цілому громадська та політична активність, а також зацікавленість у громадському житті української молоді є досить низькою. Дані результати є протилежним до отриманих результатів опитування молоді з Вірменії та Бельгії. Визначено, що основними чинниками низької громадської та політичної активності молоді в Україні є: низька політична свідомість (стосується участі у виборах та членства у політичних партіях); низький рівень залученості до діяльності ОГС; низький рівень участі у волонтерських рухах; міграційні настрої виїхати за межі своїх громад. Крім того, відсутність чіткої моделі реалізації молодіжної політики на рівні територіальних громад, мала кількість створених Молодіжних рад в громадах по Україні, відсутність Молодіжних центрів у громадах, де молодь може збиратися та напрацьовувати ідеї лише поглиблюють вищезазначену проблему. Таким чином, вирішення проблеми низької громадської та політичної активності молоді має стати першочерговим завданням на сучасному етапі розвитку державної молодіжної політики як на центральному рівні, так і на рівні громад.