(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2022)
Розвиток інноваційного напрямку технопарків та їх інвестиційна підтримка сьогодні є одним з стратегічно важливих завдань для України. У даній статті розглянуто ефективність діяльності та еволюція технопарків за останні роки. Досліджено статистичні дані щодо динаміки розвитку інноваційно-активного бізнесу, в тому числі щодо кількості інноваційно-активних підприємств та впроваджених на них новітніх технологій. Проаналізовано фінансування інноваційної діяльності як з боку вітчизняних інвесторів, так і з боку держави та іноземних партнерів під час кризи, спричиненою наслідками COVID-19 та російсько-української війни, розпочатої 24.02.2022 р. Визначено низку істотних відмінностей у природі існування технопарку та індустріального парку. Узагальнено дані щодо проєктів існуючих технопарків та запланованих до розбудови індустріальних, наукових та еко-технопарків з перспективою отримання вигоди від їх ефективного функціонування на території України. Особливу увагу приділено детальному ознайомленню з цікавими інвестиційними проєктами 2020-2022 рр., і дослідженню інвестиційної привабливості під час реалій існуючої війни. У статті проаналізовано динаміку капітальних інвестицій за видами економічної діяльності, що впливають на функціонування технопарків, акцентовано увагу на важливість пожвавлення роботи зі створення в Україні потужного комплексу інноваційних центрів різного профілю. Розглянуто спектр допомоги міжнародних компаній (наприклад, Google), глобальних програм підтримки стартапів і вітчизняного проєкту «Дія. Бізнес» від Міністерства цифрової трансформації, котрі спрямовані на полегшення прийняття удару економічних потрясінь українським інноваційним бізнесом під час бойових дій. Досліджено також наявність стратегій поетапного розвитку технопарків, які описані у статті. Виокремлено перспективи розвитку технопарків та інноваційної сфери для нашої країни після завершення війни. Виокремлено важливість руху нашої держави у руслі намічених планів щодо створення низки кардинальних заходів, потрібних для стабілізації роботи вітчизняної інноваційної сфери наразі.