(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2022)
У статті розкрито особливості фінансового забезпечення об’єднаних територіальних громад, відзначено основні фактори структурного впливу на формування дохідної частини бюджету територіальної громади. Здійснено порівняльну характеристику фінансування Калитнянської та Миронівської територіальних громад. Розкрито пріоритетні шляхи збільшення фінансування ОТГ. У науковій статті зазначено, що основними напрямами видатків Миронівської громади в 2020 році стали освіта та охорона здоров’я. Це відбувається за рахунок передбачених субвенцій на освітні та медичні заклади. Зазначено, що забезпечення повноцінного формування власних доходів місцевих бюджетів в обсягах, що сприятимуть підвищенню ефективності соціально-економічного розвитку адміністративно-територіальних одиниць, повинно здійснюватися шляхом: зміни нормативів щодо частки власних доходів місцевих бюджетів (тобто без урахування трансфертів) у зведеному бюджеті на рівні не менше 30 % шляхом перерозподілу на користь місцевих бюджетів додаткових джерел його формування; проведення грошової оцінки (переоцінки) земель у населених пунктах та за їх межами з урахуванням ринкового фактору; розробки програми роботи з громадськістю з метою роз’яснення переваг введення податку на нерухоме майно та механізму формування і справляння цього податку шляхом використання ЗМІ (радіо, телебачення, масового розповсюдження друкарської продукції); нормативне врегулювання додаткових надходжень до місцевих бюджетів за рахунок розширення власних джерел, зокрема, податкового або тарифного стимулювання раціонального відношення до сортування та утилізації побутових відходів, запровадження плати за розміщення реклами в культурно-історичних осередках.