(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2022)
Інформаційно-комунікаційний розвиток технологій (далі – ІТК), що має світову тенденцію розвитку актовано трансформується в світову глобальну економіку. Провідні країни світу почали активно використовувати ІКТ в управлінській, фінансовій та соціально-економічній сфері життєдіяльності населення на макроекономічному та мікроекономічному рівні. Так і в Україні з початком великих реформ одним із пріоритетним напрямком є діджиталізація (цифрової трансформації суспільства та економіки). Реформа децентралізації, що активно розвивається в потребує нових підходів щодо формування регіональної економічної політики. Вже на перших етапах даної реформи в Україні почали активно використовувати цифрові технології для роботи з населенням. Однак місце і роль України в світових рейтингах в розвитку ІКТ на сьогодні є нижче середнім. Саме тому тема є досить актуальною для наукової спільноти оскільки варто виявити слабкі і сильні сторони держави в цифровій соціально-економічній сфері та виявлення найсприятливіших шляхів удосконалення розвитку України в сфері ІТ-економіки. В науковій статті досліджено вплив інформаційно-комунікаційних технологій на соціально-економічний розвиток держави. Визначення ролі об’єднаних територіальних громад в цифровій економіці. Розглянуто напрями цифрової трансформації системи управління розвитку територіальних громад. Визначено місце і роль України у світових рейтингах в рейтингу розвитку ІТК в сфері регіонального управління та зазначено перші кроки держави до цифрової трансформації економіки.