(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2021)
Відомо, що трудомісткість заготівельних робіт становить майже половину від загального обсягу трудомісткості виробництва продукції машинобудування і чинить серйозний вплив на формування собівартості виробів. Отже, правильний вибір методу їх отримання й визначення геометричних параметрів заготовок на початкових стадіях проектування є важливими етапом процесу зниження собівартості деталей і підвищення економічної ефективності виробництва. Розглянуто проблему оцінювання ризиків під час проектування заготівельного виробництва. Наведено класифікацію методів оцінювання ризиків, засновану на повноті інформації, викладено суть методів імітаційного моделювання, статистичного методу, методу аналізу чутливості, експертного методу й підходу, заснованого на застосуванні нечіткої логіки. Розроблена нечітка продукційна модель і система підтримки прийняття рішень дозволяють інвестиційно-будівельним проектам виконувати планування дій щодо зниження ризику проектів шляхом аналізу ситуацій на передпроектному етапі виробництва.