(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2021)
Актуалізовано проблематику діагностики кризового стану як базису вчасного виявлення проблем у діяльності суб’єктів господарювання. Обґрунтовано, що в умовах пандемії COVID-19 і пов’язаних з нею карантинних обмежень відбувся значний спад економічної активності населення, що стало причиною виникнення кризового стану багатьох суб’єктів господарювання. Досліджено вплив пандемії на діяльність та фінансовий стан підприємств в Україні. Наголошено, що життєздатність економічних суб’єктів залежить від швидкості їх адаптації до нестабільної економічної ситуації в країні, адекватності реагування на зміни зовнішнього та внутрішнього середовища, своєчасності ідентифікації загрози кризового стану. З урахуванням того, що суб’єкти господарювання здійснюють свою діяльність в умовах циклічних коливань, раціональною методологічною основою дослідження кризових явищ у їх діяльності правомірно визначено вчення про циклічні коливання. Обґрунтовано, що згідно з таким підходом кризовий стан підприємств є безумовною складовою їх життєвого циклу. Доведено, що своєчасне виявлення кризи дасть змогу не тільки продовжити діяльність суб’єкта господарювання, але й виявити його слабкі сторони, ліквідація яких приведе до підвищення ефективності і прибутковості діяльності. Запропоновано комплексний підхід до оцінювання кризового стану суб’єктів господарювання, який ураховує діагностику різних видів криз (кризи ліквідності, кризи платоспроможності, кризи прибутковості, кризи фінансової стійкості, загрози банкрутства) на основі системи критеріїв та дозволяє оцінити глибину їх розвитку. Зазначений підхід є базисом для розроблення своєчасних та адекватних заходів протидії кризовим процесам і запобігання банкрутству підприємств.