(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2021)
Проаналізовано теоретичні основи й особливості методології реалізації компетентнісного підходу в підготовці та професійному розвитку фахівців сфери туризму; виокремлено пріоритетні напрями професіоналізації успішності фахівця сфери туризму. Виявлено, що використання компетентнісного підходу в управлінні кадровим потенціалом туристичного підприємства є результатом системного вивчення проблем вдосконалення системи кадрового забезпечення на сучасних туристичних підприємствах. Підкреслено дієвість та актуальність застосування запропонованої структурно-логічної моделі управління розвитком кадрового потенціалу за компетентнісним підходом, що дає змогу розв’язати існуючі проблеми, пов’язані з розвитком компетенцій, підвищенням продуктивності праці та ефективним виконанням обов’язків шляхом досягнення необхідного рівня компетентності, а також забезпеченням взаємозв’язку компетентнісно орієнтованих цілей і завдань кадрової політики та функцій системи управління кадровим потенціалом. Використано такі загальнонаукові та спеціальні методи: абстрактно-логічний – при узагальненні теоретичних положень і формулюванні висновків; історичного аналізу та теоретичного узагальнення – для аналізу зарубіжних і вітчизняної моделей компетенцій, узагальнення переліку компетенцій працівників та встановлення концептуальних положень управління кадровим потенціалом туристичного підприємства; порівняння – при дослідженні структури кадрового потенціалу й компетенцій працівників туристичної сфери. Наукова новизна дослідження полягає в удосконаленні теоретико-практичних досліджень реалізації професійного становлення фахівців з туризму на сучасному етапі. Запропоновано керівникам туристичних підприємств вивчати й аналiзувати компетентнісний підхід як інструмент ефективного управління кадровим потенціалом, суть якого зводиться до вивчення кращої практики вирішення проблеми, щоб упевнено та успішно реалізовувати професійне становлення фахівців туристичних підприємств.