(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2021)
Вивчено особливості цифрової економіки та її зв’язок з так званою економікою на вимогу (on-demand economy). Досліджено кардинальну трансформацію виробничих відносин учасників, результатом якої є об’єднання виробництва і послуг в єдину цифрову систему. Проаналізовано основні сегменти цифрової економіки. Доведено, що розвиток технологій та автоматизації кардинально впливає на трудові ресурси будь-якої країни. Вивчено адаптаційні стратегії, які застосовують уряди різних країн світу для пом’якшення майбутнього шоку суспільства, а саме: стимуляцію створення робочих місць нового типу; законодавче уповільнення поширення технологій; безумовний базовий дохід (ББД). Досліджено рівень цифровізації економіки України. Наведено частку деяких цифрових сервісів в Україні та Європейському Союзі. Досліджено позитивний вплив розвитку цифрової економіки на ринок праці. Охарактеризовано технології п’ятого покоління 5G (fifth generation). Розглянуто можливість безперебійної і надшвидкісної передачі даних, а здатність пристроїв обмінюватися даними безпосередньо дозволить дистанційно управляти сільгосптехнікою, промисловими роботами або безпілотними автомобілями. Проаналізовано мегатенденції, що формуватимуть сферу майбутніх трудових відносин: технологічний прогрес, автоматизація і роботизація; хмарні технології та хмарні обчислення; цифровізація особистого простору; великі дані (Big Data) 10; інтернет речей дозволяє через спеціальні пристрої забезпечити контроль і дистанційне керування в реальному часі багатьма приладами (речами); гіг-економіка – це кардинальні зміни на ринку праці, його перехід від наявності робочих місць з постійною зайнятістю в одного роботодавця до тимчасових проектів від різних компаній в одного незалежного працівника; становлення мережевого суспільства та мережевої економіки (mesh economy). Вивчено структурні зміни в економіці, попит на стандартну зайнятість, сектор послуг, який функціонує в умовах гнучкого робочого часу. Доведено, що у цифровій економіці змінюється як характер праці, так і вся система трудових відносин, зокрема інформація стає предметом праці, а засобами праці виступають цифрові пристрої, такі як комп’ютери, планшети, мобільні телефони, камери тощо.