(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Розглянуто поняття й суть резервів і напрямів ефективного використання ресурсів, визначено види резервів та шляхи розв’язання проблеми ефективного використання ресурсів на підприємстві. Так, резерви – це невикористані, але реальні можливості підвищення продуктивності праці, які можуть бути виражені кількісно і реалізовані протягом певного часу. А ефективне використання ресурсів – процес послідовної й комплексної реалізації організаційно-економічних і технічних заходів, спрямованих на забезпечення економії та раціонального використання матеріально-сировинних ресурсів у всіх галузях народного господарства. Проблема ефективного використання ресурсів має чимале значення, для досягнення якої необхідно створити економічний механізм. Необхідність переходу до якісно нового рівня споживання ресурсів, є об’єктивною і незаперечною умовою. Одним з найважливіших чинників зростання ефективності виробництва є раціональне використання ресурсів, що пов’язано з усіма переліченими факторами. Окремо було розглянуто теоретичні основи формування ресурсів підприємства й ефективність їх використання, а саме: поняття та склад ресурсів підприємства; методичне оцінювання ресурсів підприємства й показники, що їх характеризують; резерви та напрями ефективного їх використання. Дослідження поглядів українських та зарубіжних вчених показало, що поняття «ресурси» є досить дискусійним, існує багато різноманітних поглядів та визначень. Вивчення економічної літератури засвідчило, що існує багато різних визначень і видів ресурсів залежно від виду діяльності підприємства, джерел формування чи напрямів використання. Охарактеризовано основні показники, які характеризують ресурси підприємства, виявлено резерви та напрями їх ефективного використання.