(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Визначено суть поняття «імідж підприємства». Досліджено процес формування іміджу підприємства та встановлено основні проблеми, що виникають під час здійснення цього процесу. Сьогодні успіх підприємства залежить від багатьох факторів, одним з яких є його імідж. Він формується за допомогою чотирьох основних засобів: візуальні засоби – формування іміджу за допомогою дизайнерських прийомів, наприклад створення упакування й оформлення виставок тощо; вербальні засоби – спеціально підібрана стилістика, орієнтована на споживача; рекламні засоби – використовуються для доведення реклами до споживачів у будь-який спосіб; PR-заходи – заходи, спрямовані на встановлення та зміцнення взаєморозуміння між покупцями й підприємством. Наявність привабливого іміджу створює прихильність певних цільових груп до підприємства та допомагає побачити конкретні переваги, відсутні у конкурентів, тому формування іміджу для підприємства є досить важливим. Установлено, що позитивний імідж компанії вказує на те, що підприємство володіє спеціальними навичками й уміннями, що дозволяє підвищувати цінність товарів і послуг, які пропонуються споживачам. Розглянуто основні елементи структури іміджу підприємства. З’ясовано, що сформований позитивний імідж підприємства забезпечує вільний доступ організації до різноманітних ресурсів: фінансових, інформаційних та інших, тому імідж підприємства потрібно вивчати, стежити за змінами й постійно пристосовуватися до них, як говорять, «іти в ногу з часом», удосконалюватися, бути оригінальними, і тоді підприємство буде на вершині свого успіху.