(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Розглянуто особливості формування підходів до забезпечення сталого розвитку сучасних міст у системі національної економіки в умовах глобалізації. Досліджено еволюцію наукових підходів до розуміння змісту сталого розвитку сучасних міст. Уточнено особливості впливу глобальних викликів на формування моделі сталого розвитку міст. Розкрито зміст економічної безпеки міста. Основні завдання забезпечення економічної безпеки розвитку міст пов’язані з такими питаннями, як доступність та комфортність житла, сучасність та надійність інфраструктури, надання основних послуг у сфері охорони здоров’я, освіти, продовольча безпека тощо. Досліджено етапи формування міжнародних інституцій у системі ООН щодо формування соціально-економічної політики міст з урахуванням існуючих тенденцій у різних країнах світу. Зазначено, що зміни у формуванні, використанні й розвитку сукупного потенціалу міст під впливом внутрішніх і зовнішніх чинників визначають тенденції соціально-економічного розвитку та можливості реалізації передумов моделі сталого розвитку країни у цілому. Установлено, що для забезпечення сталого розвитку міст залишаються актуальними такі проблеми: зниження рівня відносної бідності, зокрема дітей і працюючих осіб; якість освіти й навчання протягом усього життя; гендерна рівність; підвищення енергоефективності та використанні відновлювальних джерел енергії тощо. Доведено, що оцінка результативності управління розвитком міста має враховувати стан реалізації моделі сталого розвитку міста (як системну характеристика), а також їх вразливість (як системну властивість) від впливу зовнішніх і внутрішніх чинників. Запропоновано підходи до розроблення нової концепції управління розвитком міста на засадах сталого розвитку з урахуванням його безпеки.