(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Обґрунтовано необхідність економічної і торговельної інтеграції України до зарубіжної спільноти шляхом активізації зовнішньоекономічних відносин на регіональному рівні. У зв’язку ыз цим проведене ґрунтовне дослідження сучасного стану зовнішньоекономічної діяльності Полтавського регіону в розрізі експорту, імпорту та інвестиційної діяльності. У процесі вивчення встановлено лідируючі позиції Полтавщини за рядом економічних показників: валовий регіональний продукт і обсяги прямих іноземних інвестицій у розрахунку на одну особу. Позитивна динаміка цих показників сприяє формуванню позитивного іміджу Полтавщини для закордонних інвесторів, активізації міжнародних торговельних відносин, розвитку інновацій. Зовнішньоторговельні операції здійснювалися із партнерами зі 138 країн світу. Найбільші обсяги торгівлі з такими країнами: Австрія, Німеччина, Угорщина та Чехія. Триває диверсифікація експорту продукції у напрямі освоєння азійського ринкового простору – Китаю, Японії, Туреччини й Республіки Корея. Основні країни-інвестори: Швейцарія, Нідерланди та Велика Британія. Виявлено основні проблеми як внутрішнього, так і зовнішнього характеру, що перешкоджають експортно-імпортним операціям регіону. Узагальнено фактори, які впливають на активізацію міжнародних торговельних операцій регіону: промоція, співпраця з міжнародними донорами, всебічна підтримка бізнес-сектора та ін. Локомотивом розвитку зовнішньоекономічної діяльності є як вітчизняні, так і зарубіжні підприємства. Обґрунтовано напрями вдосконалення зовнішньоекономічної діяльності Полтавської області. Зокрема: створення сприятливого середовища для нарощування підприємствами обсягів експортної торгівлі, сприяння у просуванні товарів і послуг зацікавлених підприємств-експортерів області на закордонні ринки країн світу.