(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Досліджені характеристики нинішніх умов організації управління підприємств малого бізнесу й сучасний стан розвитку малого бізнесу на теренах України. Розглянуто етапи створення та управління малим бізнесом у сфері послуг. Визначено основні 4 етапи створення, де стратегічну роль буде відігравати саме система оподаткування. Найбільшого поширення набули дві системи оподаткування. Перший вид оподаткування – це загальна система. В більшості цю систему оподаткування обирають саме юридичні особи в незалежності від виду підприємницької діяльності, суми річного доходу та чисельності персоналу – вибір такої системи не обмежується ніякими критеріями. Другий вид оподаткування – це спеціальна (спрощена) система. Розмір єдиного податку може бути фіксованим або коливатися залежно від доходу. Крім цього, до спеціальної системи оподаткування використовується й спеціальний режим звітності, котрий також спрощує підприємцю організацію та управляння своїм бізнесом. Обґрунтовано актуальність наукових досліджень щодо організації управління малим бізнесом у сфері послуг, яка передбачає використання ІІІ і ІV групи оподаткування. Проаналізовано динаміку розвитку малого бізнесу в Україні за останні роки. Визначено, що в Україні відстежується тенденція до збільшення кількості суб’єктів малого підприємництва, котра у свою чергу демонструвала динамічний розвиток даного сектору економіки.