(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Розглянуто проблему імплементації цифрових трансформацій у комунікаційні бізнес-процеси промислових підприємств. Окреслено вимоги, які постають перед вітчизняними промисловими підприємствами в умовах глобалізації світових ринків, сформульовано напрями трансформаційних змін і систематизовано передумови трансформацій комунікаційних бізнес-процесів промислових підприємств. Запропоновано авторську концептуальну модель імплементації цифрових трансформацій у комунікаційні бізнес-процеси промислових підприємств, котра містить три блоки. У першому блоці представлено детермінанти та принципові основи здійснення концептуальних змін. У другому блоці подані потенційні можливості підприємства. Сформульовані з урахуванням обмежувальних чинників першого блока місія, цілі й стратегії підприємства реалізуються у бізнес-процесах на рівні структурних підрозділів з використанням наявних ресурсів підприємства. У третьому блоці деталізовано практичний інструментарій імплементації цифрових трансформацій у комунікаційні бізнес-процеси промислових підприємств, який містить: 1) інструментарій оцінювання комунікаційних бізнес-процесів; 2) конкретні напрями впровадження інформаційних технологій у комунікаційні бізнес-процеси (у т.ч. нові технології обробки інформації; розумні системи; розроблення програмного забезпечення; нові комунікаційні технології; автоматизація виробничих процесів; ІТаутсорсинг); 3) модель інтеграції цифрових трансформацій у бізнес-процеси. Застосування такої концептуальної моделі промисловими підприємствами на практиці дозволить формалізувати процеси впровадження цифрових трансформацій у їхню діяльність у цілому та конкретизувати напрями цифровізації комунікаційних бізнес-процесів зокрема.