(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
Економіка України залежить від здатності адекватно реагувати на виклики сучасності, що проявляються в енергоефективних змінах економічної, екологічної, соціальної сфер діяльності громадянського суспільства. Досліджено практики розвинених країн щодо типів енергозберігаючої політики, визначено їх особливості та можливості адаптації до українських реалій, розроблено принципи енергозберігаючої політики й визначено фактори державного регулювання сфери енергозбереження. Наведено приклад залучення грантових коштів, реалізація яких дозволить підвищити енергоефективну свідомість нашого суспільства, популяризувати ідеї енергозбереження на рівні підприємств, органів самоврядування. Практична імплементація запропонованих напрацювань щодо співпраці України та ЄС у сфері енергозбереження забезпечить формування екологічної зацікавленості суб’єктів господарювання, органів влади різних рівнів в активізації енергоефективних змін у контексті реалізації основних орієнтирів сталого розвитку України.