(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
Досліджено роль світових валют у глобальній економіці та визначено основні напрями подальшого розвитку світової валютної системи. Серед світових валют було проаналізовано долар США, євро, британський фунт стерлінгів, японська ієна та китайський юань. Метою статті є дослідження ролі світових валют у глобальній економіці та визначення майбутніх трендів розвитку світової фінансової системи. Україна зараз є активним учасником глобальних економічних процесів, вона реагує на загальний стан світової валютної системи й усе більшою мірою залежить від зовнішніх факторів, що актуалізує необхідність дослідження основних трендів розвитку світової фінансової системи. Виділено причини появи світових валют. Окреслено основні умови, необхідні для інтернаціоналізації національних валют, та фактори, які впливають на вибір валюти для оплати за міжнародними угодами купівлі-продажу. Проаналізовано динаміку зміни ролі світових валют у глобальній економіці. Наголошено, що основною валютою, котра використовується у міжнародних розрахунках, залишається долар США. Роль євро та китайського юаня у сфері міжнародних розрахунків зростає, але досить повільно. Глобалізація фінансових ринків привела до інтернаціоналізації валют, ступінь якої залежить від ряду показників. Взаємодія валют на зовнішніх ринках призвела до витіснення одних валют іншими не тільки на зовнішніх ринках, але й на внутрішніх. Виникла стійка ієрархія валют. Провідне місце посів долар США. Зроблено висновок, що поведінка суб’єктів світового господарства при виборі міжнародної грошової одиниці у короткостроковому періоді є інерційною. У зв’язку з цим, за умови відсутності глибокої кризи в економіці США, американський долар у короткостроковій перспективі буде домінувати при виконанні функцій світової валюти.