(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
На основі аналізу передового досвіду і думки вчених щодо сучасного прогресу провідних постіндустріальних країн і компаній світу встановлено, що їх успіх ґрунтується на застосуванні інноваційної моделі сталого розвитку і гармонійному управлінні процесами розроблення та реалізації стратегічних планів і цільових програм оновлення та високотехнологічної модернізації господарського комплексу цих країн і компаній. Обґрунтовано актуальність, новизну й практичну цінність теми дослідження для економіки та підприємств України. Визначено сферу використання стратегічного, мультипроектного й проектного управління для формування нового механізму забезпечення інноваційного розвитку вітчизняного господарства. Таким механізмом є реалізація «під ключ» стратегічних програм створення в Україні високотехнологічних науково-виробничих систем (ВНВС). У світі аналогами ВНВС є передові компанії та країни, такі як «Соні», «БМВ», «Боїнг», а також США, Німеччина, Японія, Сінгапур тощо. Запропоновано модель і алгоритм організації мультипроектного управління інноваційним розвитком національного господарства та його ВНВС. Їх ключовими системами, підсистемами й елементами є: національна (загальнодержавна) високотехнологічна науково-виробнича система; галузеві, регіональні та територіальні високотехнологічні системи; корпоративні ВНВС. Наведено рекомендації щодо впровадження мультипроектного управління в загальнодержавні та цільові програми розвитку передових галузей економіки, науки і техніки. Визначено перелік професійних навичок керівного персоналу щодо успішного впровадження та застосування світових стандартів стратегічного, мультипроектного й проектного менеджменту в програмах і проектах розвитку вітчизняного господарства та підприємств України. Використання наведених пропозицій має усунути не тільки існуючі вади традиційної форми державного управління на основі прийнятої методології стратегічного програмно-цільового підходу до розвитку вітчизняної економіки, а й буде сприяти впровадженню нового інноваційного механізму організації науково-технічного та високотехнологічного прогресу України.