(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
Подано нові стратегічні ініціативи для підвищення ефективності на підприємствах машинобудування, які є основою для стратегічного поліпшення загальної ефективності підприємств машинобудування, а головними в них виступають аналітичні процедури, конкретні методики яких залежать від стратегічної і фінансової привабливості галузей, освоєних підприємствами. Доведено, що менеджери-управлінці повинні постійно вивчати корпоративний бізнес-портфель та надавати висновки за окремими показниками: за кількістю підрозділів підприємства в привабливих галузях, за кількістю підрозділів у зрілих і застійних галузях; зниження показників, котрі можуть негативно впливати на загальну продуктивність підприємства; залежність підрозділів від факторів сезонності і циклічності, від появи нових технологій; кількість підрозділів з невизначеними перспективами; стратегічна відповідність між підрозділами підприємства; наявність портфелів непотрібних підрозділів; ресурсна відповідність між підрозділами. Здійснювати якісний аналіз бізнес-портфеля, проводити реструктуризацію портфеля, постійно переглядати політику розподілу ресурсів. Виявлено, що аналіз стратегічної і фінансової привабливості корпоративного бізнес-портфеля повинен показувати, чи здатне підприємство досягти запланованих показників при поточному складі та ресурсній базі. Зміни стратегії підприємства не потрібні, якщо цей аналіз підтвердиться. Розроблено заходи, які необхідно вжити в результаті існування загрози зниження ефективності. З’ясовано, щоб корпоративна культура на підприємствах машинобудування була ефективною, необхідно реалізувати стратегію підприємств машинобудування. Запропоновано модель корпоративної культури підприємств машинобудування в розрізі стратегій, котра складається з шести блоків стратегій. Установлено, що для того, щоб запропонована стратегія працювала на підприємствах машинобудування, вона повинна відповідати принципам розроблення успішної стратегії. У результаті дослідження сформовано принципи успішної стратегії.