(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
У статті розглянуто увагу на вдосконалення системи управління на господарських об’єктах в умовах застосування прогресивних інформаційних технологій. Досліджено особливості обліку спільної діяльності в разі існування договору про спільну діяльність без створення юридичної особи. Запропоновано налаштування комп’ютерної програми для можливості формування стандартних бухгалтерських звітів та регламентованої звітності, що дозволить здійснювати повноцінний бухгалтерський облік спільної діяльності. Застосовуючи в обліковій практиці бухгалтерської програми «1С: Бухгалтерія 8.2» конфігурацією передбачено порядок ведення податкового обліку, що підтверджує можливість використання цієї бухгалтерської програми для ведення спільної діяльності, оскільки «уповноважений платник», який здійснює спільну діяльність, є юридичною особою і складає звітні документи окремо щодо договору про спільну діяльність. Але вищезгадана версія повною мірою не враховує особливості обліку спільної діяльності в разі існування договору про спільну діяльність без створення юридичної особи. Тому пропонується у режимі «Конфігуратор» модифікувати назву поля «Код ЄДРПОУ», змінивши на «Номер і дата договору про СД», а також розширити поле до 30 знаків, що забезпечить можливість уведення при реєстрації у системі картки нової організації зазначати у цьому полі номер і дату зареєстрованого договору про спільну діяльність. Отже, підтримка прикладним програмним рішенням «1С: Бухгалтерія 8.2» податкового обліку податку на додану вартість, обліку операцій закриття місяця (розподіл загальновиробничих витрат, визначення прибутку від діяльності, нарахування амортизації та ін.), формування стандартних бухгалтерських звітів та регламентованої звітності дозволяє здійснювати повноцінний бухгалтерський облік спільної діяльності.