(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
У результаті процесів глобалізації та євроінтеграції національних ринків акцій в економічній науці змінюються методологічні підходи до процесу корпоративного управління. Вони поступово трансформуються відповідно до нових викликів міжнародних закономірностей, стандартів та тенденцій. Зазначені процеси торкнулися функціонування в першу чергу великих публічних вітчизняних акціонерних товариств і міжнародних корпорацій, які бажають залучити капітал на міжнародних фондових ранках. Побудова ефективних систем корпоративного управління на засадах корпоративної соціальної відповідальності завжди сприяє впевненості стратегічних та портфельних інвесторів, фондових ринків і всіх зацікавлених осіб. Тому дослідження проблематики вдосконалення системи корпоративного управління в умовах глобалізації слід розглядати як важливий інструмент не лише розвитку ринків капіталу, але й сталого інституту відповідального корпоративного управління та зростання вартості бізнесу в довгостроковій перспективі. Вагомий внесок у дослідження проблем і особливостей корпоративного управління зробили зарубіжні вчені П.Друкер , А.Маєр та інші. Серед вітчизняних дослідників процесів корпоративного управління відомі напрацювання авторів А.Борщ, О. Бондар-Підгурської, В.Євтушевського, Д. Задихайла, А.Козаченко, Т.Мостецької, Г.Назарової , Є.Палиги, С.Румянцева й інших. Однак за різноплановості досліджень залишається недостатньо вивченою проблема формування ефективної системи корпоративного управління та її оцінювання в акціонерних товариствах . Метою статті є дослідження системи корпоративного управління в акціонерних товариствах в умовах упровадження міжнародних стандартів якості ISO та зміни чинного законодавства.