(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
У роботі розкрито сутність та зміст управління бізнес-процесами на основі логістичної концепції інноваційного розвитку підприємства. Досліджено особливості реінжинірингу бізнес-процесів на підприємстві у контексті його інноваційного розвитку. Досліджено бізнес-процеси (основні, допоміжні, процеси розвитку, управління), вивчення яких забезпечує реалізацію логістичної концепції інноваційного розвитку підприємств. Автори обґрунтовують поняття логістичного управління, котре розглядається як цілеспрямований вплив на рух та узгодження матеріальних і супутніх їм потоків (бізнес-процесів), який максимізує корисність та припускає наявність синергії взаємодії. Метою такого управління постає дотримання параметрів потокових процесів для забезпечення споживачів продукцією необхідної якості. Реалізація моделі логістичного управління бізнес-процесами щодо забезпечення інноваційного розвитку підприємства передбачає врахування основного логістичного правила - 7R: потрібний товар; необхідної якості; у необхідній кількості; у потрібний час; у потрібному місці; потрібному споживачеві; з необхідним рівнем витрат. У статті зазначається, що кінцевим результатом вдосконалення бізнес-процесів, котре ґрунтується на логістичному підході, є координація діяльності підприємства на основі нових підходів зі встановлення зв’язків, організації взаємодії та узгодженості роботи елементів системи, оперативної диспетчеризації виконання завдань. Координація діяльності підприємства вважається однією з найбільш складних функцій менеджменту, яка може здійснюватися з охопленням будь-яких функцій, будь-яких робіт, між будь-якими елементами системи і зовнішнього середовища. Аналіз діяльності сучасних підприємств свідчить про збереження негативних тенденцій та переважно екстенсивної моделі розширеного відтворення, що особливо яскраво проявляються у реальному секторі господарювання, зниження їх інноваційної активності, що підтверджується низькими темпами оновлення обладнання й устаткування, зростанням термінів його використання, наявністю незадіяних підрозділів, обладнання, приміщень, що не може не вплинути на результативність функціонування підприємств. Перехід на засади моделі логістичного управління бізнес-процесами підприємства з урахуванням можливостей застосування реінжинірингу дасть змогу поліпшити його інноваційну діяльність. Реальна інтеграція бізнес-процесів досягається лише тоді, коли вибудовуються ключові бізнес-процеси від кінцевих споживачів до початкових постачальників. Знання цих цільових орієнтирів дозволяє здійснювати інтеграцію та застосовувати в управлінні ланцюгами поставок методи обґрунтування і прийняття оптимальних рішень.