(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
Досліджено стан інвестиційної безпеки держави на регіональному рівні на підставі розрахунку коефіцієнтів гетерогенності просторового розподілу капітальних інвестицій та прямих іноземних інвестицій. Визначено об’єктивні чинники, що перешкоджають зміцненню інвестиційної безпеки регіонів, до яких відносять диспаритетність регіонів за природно-ресурсним потенціалом, структурою населення, галузевою спеціалізацією, фінансовою забезпеченістю тощо. Нерівномірність розподілу капітальних інвестицій за регіонами України дає змогу проаналізувати ступінь та динаміку просторової неоднорідності для оцінювання її впливу на загальну інвестиційну безпеку держави в частині забезпечення її сталого високого рівня. Зниження рівня інвестиційної безпеки на регіональному рівні актуалізує потребу в регіональній політиці, що направлена на розроблення державних програм регіонального соціально-економічного розвитку. Вони дають можливість розкриття інвестиційного потенціалу на відповідній території безпосередніми суб’єктами інвестиційної діяльності через їх участь, зокрема, у національних інвестиційних проектах.