(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2018)
Розглянуто головні аспекти реформування медичної реформи в Україні та Грузії в контексті соціальної відповідальності. Визначено основні етапи реформування медичної реформи в Грузії. Принцип «гроші йдуть за пацієнтом» працює так: коли пацієнт приходить до лікаря, він отримує первинну допомогу безкоштовно, а гроші за свою роботу лікар отримає від держави. Оператором виплат стане Національна служба здоров’я України. У сатті зосереджується увага на тому, що з 2018 року заклади первинної медичної допомоги, які уклали контракт з Національною службою здоров’я, отримують фінансування за новою моделлю — щорічну фіксовану виплату за обслуговування кожного пацієнта, з яким лікарі цього закладу підписали договір. Водночас розмір виплати на молодих людей та людей похилого віку суттєво відрізнятиметься з урахуванням збільшення кількості звернень у зв’язку з віковими особливостями. Медична реформа в Грузії включає в себе приватизацію лікарень, поліклінік, а також введення загального медичного страхування. Безкоштовної медицини немає: за неї платите або ви при покупці страхового поліса, або вам його частково покриває держава у вигляді лімітованого ваучера, або все за свій рахунок. В Грузії існує три види медичного страхування: державна страховка, комерційна страховка, корпоративна страховка. Громадяни самі вибирають - звертатися за страховкою в приватну компанію, або ж оформляти державну страховку.