(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2018)
В статті розглянуто особливості побудови науково-методичного підходу до оцінювання потенціалу видів економічної діяльності. Кількісне вимірювання потенціалу видів економічної діяльності створює інформаційну основу для прийняття ефективних управлінських рішень на макрорівні з приводу інвестиційної спрямованості ресурсів та векторів державної підтримки економіки, а на мікрорівні рівні з приводу подальшої можливості розвитку бізнесу та стадії життєвого циклу компанії. Розрахований інтегральний показник враховує позитивний вплив, який кожний вид економічної діяльності здійснює на економічну та соціальну складову державного розвитку, а також деструктивний вплив на екологічну складову сталого розвитку країни. Практичний розрахунок потенціалу видів економічної діяльності в Україні засвідчив значний резерв до зростання даного показника за умови мінімізації завданої шкоди навколишньому середовищу. Потенціал для всіх інші видів економічної діяльності в Україні, знаходяться в проміжку значень від 47% до 60% та формується з усіх трьох його складових. Отже, можливостей для реструктуризації економіки України більше ніж достатньо, кожен вид економічної діяльності спроможний виступити імпульсом та лідером структурних змін.