(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2018)
На основі узагальнення та систематизації методології міжнародного рейтингового оцінювання розвитку національних економік та їх різноманітних аспектів запропоновано підхід до визначення соціальних детермінант, які впливають на економічну безпеку національної економіки і комплексно відображають стан та динаміку процесів у соціумі: демографічний стан; здоров’я нації й медичне обслуговування; добробут та умови життя; інноваційний розвиток і освіченість населення; рівновага соціуму. Виявлено етапи формування інформаційно-аналітичного забезпечення оцінювання впливу соціальних детермінант на економічну безпеку України. Відібрано показники, що характеризують системоутворюючий вплив соціальних детермінант на розвиток національної економіки та стан її економічної безпеки. Здійснено інтегральне оцінювання системоутворюючих груп соціальних детермінант економічної безпеки.